Και ο μπαμπάς είναι σε «ενδιαφέρουσα»...

Παρ’όλο που είναι σίγουρα αλήθεια ότι μόνο οι γυναίκες μπορούν να μείνουν έγκυες, είναι, επίσης, αλήθεια ότι και οι άνδρες σηκώνουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος από το βάρος της εγκυμοσύνης. Οι μέλλοντες μπαμπάδες δε συμμετέχουν απλώς ουσιαστικά στην άφιξη του μωρού, αλλά με τη φροντίδα και τη στήριξη, που παρέχουν στην έγκυο γυναίκα τους, είναι πολύτιμοι και για το ακόμα αγέννητο παιδί τους.

Την Παρασκευή γράψαμε αναλυτικές, "λεπτό-προς-λεπτό" οδηγίες για τους μπαμπάδες που θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες τις φάσεις του τοκετού.

Ως μέλλων πατέρας, θα συμμετάσχετε πλήρως στη διαδικασία, στον ενθουσιασμό, στις ευθύνες – φυσικά, και στις ανησυχίες – της εγκυμοσύνης. Μερικές δικές σας αγωνίες θα αλληλοεπικαλύπτονται με αυτές της μέλλουσας μητέρας, άλλες θα είναι αποκλειστικά δικές σας. Ακριβώς όπως και η σύντροφός σας, πρέπει και εσείς να είστε ψύχραιμοι και ήρεμοι, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας, αλλά και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό.

Έτσι, αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο στον ισότιμο, αλλά συχνά παραμελημένο συνέταιρο στη διαδικασία της αναπαραγωγής. Αλλά και η μέλλουσα μητέρα μπορεί να αντιληφθεί ορισμένα πράγματα σχετικά με τα συναισθήματα, τους φόβους, και τις ελπίδες του συζύγου της. Και ο μέλλων πατέρας μπορεί να καταλάβει καλύτερα τις φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές, που θα υποστεί η γυναίκα του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας και της μεταγεννητικής περιόδου, ενώ, ταυτόχρονα, θα προετοιμασθεί και ο ίδιος για τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη αυτης της ιστορίας.

Ας δούμε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου "Τι να περιμένεις όταν είσαι έγκυος" από τις Εκδόσεις Διόπτρα. τι μπορεί να κάνει ο μέλλων πατέρας, καθ'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να συμμετέχει ενεργά στην περίοδο αυτή, και να αισθάνεται και ο ίδιος και η μητέρα καλύτερα...

Νιώθετε παραμερισμένος.
«Η προσοχή έχει εστιασθεί τόσο πολύ στη γυναίκα μου από τότε που έμεινε έγκυος, ώστε δυσκολεύομαι να νιώσω ότι έχω και εγώ κάποια σχέση με όλα αυτά – πέρα από το ότι συμμετίχα στη σύλληψη».

Στις παλαιότερες γενιές, η συμμετοχή των ανδρών στη διαδικασία της αναπαραγωγής τελείωνε μόλις το σπέρμα γονιμοποιούσε το ωάριο της συζύγου.. Οι μέλλοντες πατέρες παρακολουθούσαν την εγκυμοσύνη απο μακριά. Τη γέννα καθόλου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την τελευταια δεκαετία έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορα στα δικαιώματα των πατέρων, αλλά η κοινωνική επανεκπαίδευση δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη εξελίσσεται μέσα στο σώμα της γυναίκας... Ή το γεγονός ότι μερικόι σύντροφοι χάνονται μέσα σε μια υπόθεση, που εξακολουθεί να θεωρείται σε μεγάλο βαθμό γυναικεία, και καταλήγουν να αισθάνονται ξεχασμένοι και απομονωμένοι – και να νιώθουν, ίσως, και κάποια ζήλια για τη γυναίκα τους.

Μερικές φορές φταίει, χωρίς να το θέλει και η γυναίκα, άλλοτε ίσως και ο άνδρας. Όπως και να έχει το πράγμα, είναι ζωτικής σημασίας να λύνεται το πρόβλημα των αρνητικών συναισθημάτων του πατέρα, πριν δημιουργηθεί πικρία, η οποια μπορεί να φθάσει στο σημείο να χαλάσει αυτή την εμπειρία, που θα έπρεπε να είναι μία από τις ωραιότερες στη ζωή και των δύο γονέων. Ο καλύτερος τρόπος, για να το πετύχετε αυτό, είναι να συμμετέχετε όσο το δυνατόν περισσότερο στην εγκυμοσύνη της γυναίκας σας.

Μιλάτε
Η γυναίκα σας μπορεί να σας αφήνει έξω, χωρίς να το θέλει – ίσως να μην ξέρει καν ότι θα θέλατε να συμμετέχετε περισσότερο. Ειναι πολύ πιθανό να ευχαριστηθεί και εκείινη, όπως και εσείς, αν ασχοληθείτε περισσότερο με την εγκυμοσύνη της. Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων έχει απ’ ό,τι φαίνεται, άλλο ένα πλεονέκτημα: βελτιωμένη επικοινωνία σε μία εποχή της σχέσης, που μια τέτοια αλληλεπίδραση είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Να συνοδεύετε πάντα τη γυναίκα σας στον γιατρό, αν είναι δυνατόν
Θεωρητικά, όλοι οι γιατροί ενθαρρύνουν τον σύζυγο να παρευρίσκεται στη μηνιαία επίσκεψη. Αν το πρόγραμμά σας δε σας επιτρέπει να είστε παρών σε κάθε μηνιαία επίσκεψη, θα μπορούσατε ίσως να περυρίσκεστε στα σημαντικότερα ραντεβού (την πρώτη φορά, που θα ακουστέι ο χτύπος της καρδιάς) και στις σημαντικότερες προγεννητικές εξετάσεις (ειδικά στο υπερηχογράφημα, όπου θα μπορέσετε να δείτε το μωρό).

Να συμπεριφέρεστε σαν να είστε και εσείς «έγκυος»
Δε χρειάζεται, φυσικά, να αρχίσετε να πίνετε ένα λιτρο γάλα την ημερα, αλλά μπορείτε να κανετε τις ασκήσεις εγκυμοσύνης μαζί με τη γυναίκα σας. Να σταματήσετε τις «πλαστικές τροφές» επί εννέα μήνες – τουλάχιστον μπροστά της. Να σταματήσετε το κάπνισμα, αν είστε καπνιστής. Και όταν κάποιος σας προσφέρει ένα ποτό, να προτιμάτε να της κάνετε παρέα στο ανθρακούχο νερό.

Ενημερωθείτε
Ακόμα και οι διδάκτορες των μεγαλύτερων πανεπιστημίων έχουν πολλά να μάθουν, όταν έρχεται η ώρα της εγκυμοσύνης και της γέννας. Διαβάστε όσα περισσότερα βιβλία και άρθρα μπορείτε. Πηγαίνετε στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού μαζί με τη γυναίκα σας. Συζητάτε με φίλους και συναδέλφους, που έχουν αποκτήσει παιδί πρόσφατα.

Αποκτήστε επαφή με το μωρό σας
Η γυναίκα σας μπορεί να έχει το προβάδισμα στην προγεννητική γνωριμία με το μωρό σας, επειδή το φιλοξενει στη μήτρα της, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αρχίστε να γνωρίζετε το νέο μέλος της οικογένειας. Μιλάτε, διαβάζετε, τραγουδάτε στο μωρό σας συχνά. Ακούει τη φωνή σας και θα την αναγνωρίζει μετά τη γέννα. Απολάμβάνετε τις κλωτσιές και τα στριφογυρίσματα του μωρού, βάζοντας το χέρι σας πάνω στη γυμνή κοιλιά της γυναίκας σας κάθε βράδυ – είναι ένας ωραίος τρόπος να έρχεστε κοντά και σε εκείνη.

Κάντε μια βόλτα στα καταστήματα για τη μπανιέρα του, για κούνια και για καροτσάκι.
Βοηθήστε τη γυναίκα σας να διακοσμήσει το παιδικό δωμάτιο. Γενικά, συμμετέχετε ενεργά στις επιλογές, τον προγραμματισμό και την προετοιμασία για τον ερχομό του μωρού σας.